"Hoe kunnen we voor meer bewustwording zorgen rondom straatintimidatie, zodat vrouwen zich veiliger voelen op Scheveningen."
Bekijk ons procesIn opdracht van Smart City Living Lab Scheveningen (LLS) werken wij aan een slimme toepassing voor een grootstedelijk vraagstuk, waarmee wij de leefomgeving en beleving van bewoners willen verbeteren. Met onze kennis en vaardigheden willen wij tot een innovatieve slimme toepassing komen voor Scheveningen, om te helpen bij het realiseren van een Smart City.
We zien het gebeuren, maar kijken ongemakkelijk weg. We zouden iets willen zeggen, maar houden toch onze mond. We willen er allemaal iets aan doen, maar weten niet wat. Op de boulevard van Scheveningen vindt veel straatintimidatie plaats. Wij, team Baywatch, vinden dat dit onderwerp meer aandacht en bewustwording verdient en willen voor dit probleem een slimme toepassing ontwikkelen.
In ons deskresearch en veldonderzoek kwam naar voren dat straatintimidatie een groot probleem is in Scheveningen. In de video hiernaast is een fragment te zien van Den Haag FM waarbij vrouwen tegen dit probleem protesteren.
Om een oplossing te bedenken voor het probleem hebben wij een ontwerpvraag geformuleerd: "Hoe kunnen we voor meer bewustwording zorgen rondom straatintimidatie, zodat vrouwen zich veiliger voelen in Scheveningen?". Om dit vraagstuk te beantwoorden moet onderzoek gedaan worden. Zo hebben wij onderzoek gedaan naar verschillende stakeholders, waaronder slachtoffers, daders en omstanders van straatintimidatie.
Dit concept bestaat uit een speakersysteem in combinatie met bewegingssensoren die verspreid staan door heel Scheveningen. Zodra iemand langs een sensor loopt wordt die persoon nageroepen. Op deze manier ervaart de gehele omgeving hoe 'straatintimidatie' overkomt.
De spiegel is een digitaal informatiebord op de pier. Mensen lopen langs de spiegel en zien zichzelf. Vervolgens lopen ze naar de spiegel en wordt er een case van straatintimidatie op de achtergrond afgespeeld. Op deze manier proberen we de mensen bewust maken van het probleem "straatintimidatie".
De box is een ruimte waar mensen naar binnen kunnen gaan, zoals een container. Mensen die de box ingaan worden op een interactieve wijze geïnformeerd over straatintimidatie en de verschillende perspectieven daarvan. Hierdoor worden zij zich meer bewust van straatintimidatie.
Om onze concepten te testen/valideren hebben wij contact gezocht met een echte Schevenaar, Roos Padmos. We hebben Roos geinterviewd en daarnaast ook onze concepten voorgelegd en gevalideerd. Uit het interview kwamen interessante bevindingen, namelijk:
Uit ons onderzoek zijn wij tot meerdere inzichten gekomen. Deze inzichten hebben wij vervolgens gebruikt bij het formuleren van de ontwerprichtlijnen. Met de ontwerprichtlijnen in gedachten zijn wij gaan brainstormen en zijn wij tot verschillende concepten gekomen. De concepten hebben wij gevalideerd door middel van een interview met een bewoner van Scheveningen, Roos Padmos. Uit het interview kwamen nieuwe inzichten, waardoor wij onze insights, ontwerprichtlijnen en concepten hebben aangescherpt.
Weinig mensen zijn zich bewust van het probleem rondom straatintimidatie. Met een bewustwordingscampagne 'De spiegel' willen wij omstanders middels een interactieve manier bewust maken van straatintimidatie. Door op diverse plekken digitale schermen/beamers en speakers te plaatsen willen wij bewustwording creëren rondom het probleem.
In de avond ervaren bewoners en werkende de boulevard van Scheveningen als onprettig en zeker om alleen op straat te zijn. Met de Veilige Route App kun je aangeven hoe laat je wilt vertrekken vanuit Scheveningen. De App stelt een groep van andere gebruikers samen om als groep mee te reizen, zodat je omstanders creëert en niet alleen hoeft te lopen.
De twee mogelijke concepten hebben wij voor de beeldvorming vertaald naar storyboards.
De spiegel is een interactief scherm (Abri) waarbij je door middel van een camera naar jezelf kijkt zodra je voor het scherm staat.
Het scherm stelt de vraag of je weleens te maken hebt gehad met straatintimidatie. Je geeft antwoord met ‘ja’ of ‘nee’ waarna een video wordt gestart waarin jij als omstander naar een situatie van straatintimidatie kijkt.
Na afloop kunnen ze een applicatie starten waarin ze informatie rondom straatintimidatie krijgen en een test kunnen doen om te kijken hoe zij zelf reageren als omstander.
Voor ons prototype hebben wij gebruik gemaakt van A-Frame. A-Frame is een web framework dat gebaseerd is op HTML en vaak gebruikt wordt bij het maken Virtual Reality en Augmented Reality. Ons concept is een bord wat als spiegel moet functioneren. In de achtergrond van de spiegel willen wij door middel van augmented reality bepaalde situaties in beeld brengen om meer bewustwording te creëren rondom straatintimidatie.
In de video hiernaast demonstreren wij de technologie die wij gebruikt hebben.
Miro is onze verzamelplek waar wij al onze inzichten, ideeën, onderzoeken, brainstormsessies, etc. bijhouden. Daarnaast hebben wij ook een gezamenlijke Google Drive waar overige bestanden staan.
Bekijk ons bord voor meer informatie.
Miro Google Drive